/ zdrowie

Kuchenne rewolucje Moniki <3

Monikę poznałam jakiś czas temu i jestem zauroczona jak Bóg uzdrawia Jej duszę i ciało! Na moją prośbę podesłała przepis (+ fot. autorstwa Moniki: sok owocowo-warzywny i ciasto owsiano-jaglane z owocami). Polecamy też odwiedziny na blogu Michała i Tatiany, bo można – tak jak Monika – znaleźć mnóstwo przepisów ubogacających codzienną dietę!

Oto e-mail od Moni 🙂
„*Dzień dobry Piękna 🙂*
*przesyłam przepis na ciasto, które wykonałam. Autorami są Tatiana i Michał, przepis zaczerpnięty z ich bloga :* *[http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/waniliowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej/](http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/waniliowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej/)*
*Znasz tych wspaniałych Ludzi 🙂 to właśnie na ich blogu usłyszałam Twoje świadectwo powrotu do zdrowia 🙂* *Zamiast rodzynek użyłam pokrojonych daktyli, na górę wsypałam borówki. Do przepisu można dodać np. orzechy, będzie ciekawszy smak 🙂*
## ***Składniki na waniliowe ciasto z kaszy jaglanej:***

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki ksylitolu lub miodu
  • ekstrakt z wanilii/laska wanilii –* użyj to, co masz** i tyle, ile chcesz, aby Ci smakowało*

Polewa:

  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • 1 łyża ksylitolu zmielonego na puder

Spód

Płatki owsiane i rodzynki zalej wodą i odczekaj 5 minut. Następnie zmiksuj delikatnie z tłuszczem i wyłóż spód tortownicy (około 22 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 10 minut.

Ciasto

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do garnka z wodą (4 szklanki) i gotuj 3 minuty od zagotowania. Następnie zmiksuj z ksylitolem i wanilią. Wyłóż na upieczony spód. Piecz w piekarniku przez 10 minut (180 st góra/dół).

Polewa

Tłuszcz kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciepłe ciasto.

Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie przestaw do lodówki, aby stężało.

*Ściskam z całego serca :* *„
Liczę, że też przerobię przepis tak, aby był bezglutenowy i …zjemy 😀 póki co chciałam abyście korzystali!
![](https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif)Smacznego i na zdróweczko <3