Monikę poznałam jakiś czas temu i jestem zauroczona jak Bóg uzdrawia Jej duszę i ciało! Na moją prośbę podesłała przepis (+ fot. autorstwa Moniki: sok owocowo-warzywny i ciasto owsiano-jaglane z owocami). Polecamy też odwiedziny na blogu Michała i Tatiany, bo można – tak jak Monika – znaleźć mnóstwo przepisów ubogacających codzienną dietę!

Oto e-mail od Moni 🙂

Dzień dobry Piękna 🙂

przesyłam przepis na ciasto, które wykonałam. Autorami są Tatiana i Michał, przepis zaczerpnięty z ich bloga :
http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/waniliowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej/

Znasz tych wspaniałych Ludzi 🙂 to właśnie na ich blogu usłyszałam Twoje świadectwo powrotu do zdrowia 🙂
Zamiast rodzynek użyłam pokrojonych daktyli, na górę wsypałam borówki. Do przepisu można dodać np. orzechy, będzie ciekawszy smak 🙂

Składniki na waniliowe ciasto z kaszy jaglanej:

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki ksylitolu lub miodu
  • ekstrakt z wanilii/laska wanilii – użyj to, co masz i tyle, ile chcesz, aby Ci smakowało

Polewa:

  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego
  • 3 – 4 łyżki kakao
  • 1 łyża ksylitolu zmielonego na puder

Spód

Płatki owsiane i rodzynki zalej wodą i odczekaj 5 minut. Następnie zmiksuj delikatnie z tłuszczem i wyłóż spód tortownicy (około 22 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. góra/dół i piecz 10 minut.

Ciasto

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przesyp do garnka z wodą (4 szklanki) i gotuj 3 minuty od zagotowania. Następnie zmiksuj z ksylitolem i wanilią. Wyłóż na upieczony spód. Piecz w piekarniku przez 10 minut (180 st góra/dół).

Polewa

Tłuszcz kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao i ksylitol. Dokładnie wymieszaj i polej nim ciepłe ciasto.

Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie przestaw do lodówki, aby stężało.

Ściskam z całego serca :*

Liczę, że też przerobię przepis tak, aby był bezglutenowy i …zjemy 😀 póki co chciałam abyście korzystali!

Smacznego i na zdróweczko <3
Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko wartościowe materiały. Obiecujemy, że bzdur ani nachalnych reklam nie będziemy wysyłać.

Dziękujemy za zapisanie się do newslettera ubogacani.pl

Share This