/ małżeństwo

Sos/dip z ziemniaka i marchewki

Była u nas Dana, a skoro taki Gość zawitał to musiał być wypas!
Wiecie, że jestem fanką prostych rozwiązań, więc do frytek z warzyw zrobiłam kilka dipów. Oto jeden z nich – potrzeba tylko 3 składników!

Co więc potrzeba?

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pół szklanki płatków drożdżowych
  • 1/4 tłuszczu extra virgin (ja dodałam olej sezamowy extra virgin)
  • przyprawy do smaku – ja dodałam po prostu odrobinę soli i ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

Ziemniaki i marchewkę ubrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam. Wody nie odlewałam. Warzywa przerzuciłam do blendera i dodałam płatki drożdżowe oraz tłuszcz – blendując dodawałam wodę w której gotowałam warzywa – masa ma być jak budyń, zgęstnieje w lodówce. Spróbuj łyżeczką masę i dodaj przypraw jakie lubisz.

Lubię ten sos, bo używamy go jako dip do warzyw, ale także jako „kostka rosołowa” czyli po prostu mrożę sosik w opakowaniu do lodu i mam taki specyficzny serowy smak w zupie/sosie, a czasem po prostu daję kilka łyżek sosu do zupy/sosu, aby uzyskać serową konsystencję 🙂

Samcznego!

Sos/dip z ziemniaka i marchewki
Share this