/ białko

Białkowy chlebek - bezglutenowy, bez laktozy

W ciąży mam większy apetyt, zapotrzebowanie na białko i.. brzuszek. I super! Wszystko jest jak trzeba 🙂 aby jednak dostarczyć sobie żelaza jem komosę ryżową (quinoa), a moje zamiłowanie do jaglanki już znacie. Dziś przepis na pyszny chlebek bez glutenu i laktozy, bez sztucznych dodatków.

Co potrzeba?

  • 2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki lnu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 szklanki komosy ryżowej i 1 szklankę kaszy jaglanej wsypuję do słoika i zalewam wodą, aby przykryło całość, plus troszkę zapasu i zostawiam, aby namoczyło się całą noc (uwaga! mikstura napęcznieje!). Później odsączam na sitku o dość gęstych oczkach (wlewam też odrobinę wody, aby wypłukać wszystkie składniki) i daję do blendera.
3 łyżki słonecznika i 2 łyżki lnu mielę w młynku do kawy i dodaję do blendera, tak samo sól i sodę. Całość dokładnie blenduję, aż się połączy. Ja piekę chlebek/ciacha w silikonowej formie, której nie trzeba wykładać papierem, ani smarować tłuszczem, jeśli nie masz takiego cudeńka posmaruj formę np. olejem kokosowym extra virgin i wyłóż papierem do pieczenia swoją keksówkę.

Chlebek piekę w nagrzanym na 170 stopni piekarniku godzinę, później czekam aż wystygnie.

Na zdrowie!

Białkowy chlebek - bezglutenowy, bez laktozy
Share this