/ małżeństwo

Jak gotuję kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to najstarsza ze znanych nam kasz. Jest otrzymywana z nasion prosa. Jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka i wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy E, oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso czy przetworzone jedzenie – ja polecam stopniowo odstawiać te produkty, aby oczyścić organizm, ale to temat na zupełnie inny wątek).

Piszecie, że Wam kasza przywiera do garnuszka – śpieszę z pomocą!
Jak gotuję kaszę jaglaną?

Płuczę kaszę jaglaną, potem gotuję wodę w czajniku elektrycznym i taki wrzątek wlewam do pustego garnka w którym zaraz będę gotowała kaszę. Gdy woda bulgocze oznacza, że jest wrząca – wtedy wsypuję kaszę jaglaną (jak wlewam kubek gorącej wody to dodaję pół kubka kaszy jaglanej). Całość mieszam i pozwalam aby kilka minut wrzało. Potem wyłączam i szybko przykrywam (mówię domownikom, aby nie poparzyli się i nie odkrywali). Tak mam puszystą kaszę jaglaną, która nadaje się do drugiego dania, zupy, ciast, sałatek, a nawet… majonezu.

Jak gotuję kaszę jaglaną?
Share this