/ małżeństwo

Pyszne pralinki

Kobietki w ciąży mają czasem ochotę na coś słodkiego. Nie chcemy truć Kubusia konserwantami, więc sami robimy pyszności. Ostatnio w naszej kuchni i brzuszkach zakrólowały wegańskie pralinki!

Co potrzebujemy?

  • 50 g oleju kokosowego extra virgin
  • łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy
  • 125 ml miodu najlepiej z Polski
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 150 g kakao prawdziwe
    Do obtoczenia:
  • wiórki kokosowe
  • zmielone orzechy (my zmieliliśmy sezam w młynku do kawy na proszek)

Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Dodajemy miód, skórkę z cytryny/pomarańczy, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyłączamy kuchenkę i do masy dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy na jednolitą gęstą pastę. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, my przelaliśmy masę do silikonowej keksówki. Z masy czekoladowej formujemy pralinki – my małą łyżeczką i ręką kulaliśmy kulki. Obtaczamy je w ulubionej posypce (u nas wiórki kokosowe i sezam). My czasem do środka wciskamy po migdale wtedy jest jeszcze coś chrupkiego w środku 🙂 mmmm idę do lodówki. Acha, nie da się ich zjeść dużo, bo zdrowe tłuszcze szybko sycą 🙂

Na zdrowie!

Pyszne pralinki
Share this