/ detoks

Pomóż swojej wątrobie

Wątroba to Twoje osobiste laboratorium, któremu szkodzi nie tylko alkohol i tłuszcz, ale także leki, przetworzone jedzenie, który się otaczamy czy choćby wszechobecny cukier (sprawdź skład! Cukier jest nawet w majonezie, ketchupie, mięsie mielonym!). Reklamy pokazują abyś łyknął jedną tabletkę i już… wątroba jak u niemowlaka. Z tym, że proponuję Ci zupę, która zafunduje Twojej wątrobie detoks, a skutki tego poczujesz już do kilku godzin po zjedzeniu. Tak działa natura, że obdarowała nas wszystkimi witaminami w postaci najlepiej przyswajalnej! Zupka ta to warzywa i zdrowe tłuszcze, które wspomagają Twój organizm.

BIAŁA FASOLA Cię nasyci: czas obalić mity na temat fasoli. Wzdęcia powoduje tylko wtedy, gdy źle ją ugotujesz. Przygotuj więc dzień wcześniej szklankę fasoli i namocz przez całą noc w wodzie (aby fasola była cała przykryta + więcej wody). Na drugi dzień odcedź, zalej wodą i dodaj cząber (doskonale działa na płaski brzuch). Fasola ma niski indeks glikemiczny i chroni przed raka jelita grubego. Przemek uwielbia fasolę za jej ogromną ilość białka (jak w mieszankach dla kulturystów!). Dodatkowo błonnik poskramia apetyt, zwłaszcza na niezdrowe przekąski.

KAPUSTA wyeliminuje toksyny: kapusta pekińska to skarbnica witamin, jest bogata m.in w potas, tak ważny dla organizmu, gdyż go stabilizuje i wzmacnia, jest ogromnie ważny dla naszych mięśni, a ponadto współdziała w usuwaniu z organizmu trujących produktów przemiany materii. Jakby tego było mało potas bierze udział w przekształcaniu glukozy z krwi, czyli pierwotnego źródła energii, w glikogen – związek, w którym glukoza zmagazynowana jest w mięśniach i w wątrobie właśnie.

CEBULA przyśpiesza spalanie w Twoim organizmie: aminokwasy z cebuli dostarczają niezbędnych surowców do tworzenia glutationu, czyli pomaga wypłukać z organizmu kofeinę i inne używki. Dodatkowo cebula jest świetnym źródłem kwercetyny, która podkręca metabolizm. A przyśpieszysz go jeszcze bardziej jak do zupy dodasz przypraw: imbiru, kurkumy, chilli, pieprzu czy chrzanu, które także mają takie właściwości (ale nie przesadzaj, wszystko ze smakiem!).

MARCHEWKA obniży cholesterol: Marchewka jest bogata w błonnik, który pozwala obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie. Jasne, że najzdrowsza jest surowa, dlatego do naszej zupy marchew dodamy na ostatnie 3 minutki gotowania (możesz też zetrzeć ją na tarce i dodać na samym końcu surową).

POR zniweluje skutki obżarstwa: używamy białej części pora, bo jest delikatniejsza i … nie powoduje wzdęć. Por pomaga usunąć z organizmu kwas moczowy, bo jego gromadzenie to syngał kłopotów metabolicznych. Dzięki sporej zawartości potasu i kwasu foliowego chroni także m.in. przed zapaleniem stawów.

OK. Co więc potrzeba?

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub 2 oleju kokosowego extra virgin (extra virgin czyli tłoczony na zimno i nierafinowany – to bardzo ważne!)
  • 1 por (biała część)
  • 1 starta na tarce marchewka
  • 1 pokrojony seler
  • 1 pokrojona cebula
  • 3 obrane ze skóry i pokrajane pomidory
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • garść świeżych liści bazylii i laurowych
  • średnia kapusta pekińska
  • przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, chilli, chrzan, cząber – dodaj do smaku

Najpierw dodaj ugotowaną fasolę oraz olej, potem dodaj kapustę, cebulkę, por i pomidory – całość zalej wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut. Później dodaj seler na 3-5 minut. Użyj przypraw i dodaj startą na tarce marchewkę. Przykryj, aby całość „doszła”.

Na zdrowie!

Pomóż swojej wątrobie
Share this