/ grypa

Sałatka z rukolą i selerem

Potrzebujemy dać organizmowi odpowiednią ilość naturalnych witamin i mikro- oraz makroelementów, dlatego serwuję nam taką sałatkę!

Składniki:

  • seler (bulwa – u mnie średnia główka)
  • opakowanie rukoli
  • oliwa extra virgin
  • pomidory suszone
  • pestki dyni (ile lubisz, będą miło chrupały)

Umyty seler kładę na foli do pieczenia, polewam oliwą, przyprawiam różnymi przyprawami (tu kumin, kurkuma, majeranek). Taką okręconą głowę wkładam do piekarnika 1h na 150 stopni. Potem pozwalam, aby jeszcze „doszła” w piekarniku, tak aby była miękka.
Gdy ostygnie ubieram seler ze skórki, kroję w kostkę.

Myję rukolę, odcedzam, wycieram nadmiar wody ręcznikiem papierowym (po prostu pozwalam, aby ręcznik zabrał wodę) i dodaję do selera.
Pestki dyni prażę na suchej patelni (uwaga, aby się nie przypaliły – co jakiś czas ruszam patelką, wtedy one tak ładnie pęcznieją).
Pomidory suszone kroję (najczęściej tnę nożyczkami). Dodaję oliwy z oliwek extra virgin, a wszystko mieszam. Jeśli potrzebujesz także soli – my już od dawna nie solimy i nie potrzebujemy, ale tyle ile ludzi – tyle smaków.

Smacznego i na zdrowie!

Sałatka z rukolą i selerem
Share this