/ małżeństwo

Zakwas jaglany na żurek

Ja wiem, że zbliżają się wielkimi krokami Święta i to nie te w trakcie których na stołach gości żurek, ale jako kobietka w stanie błogosławionym mam smaka na właśnie taką zupkę i już! Więc przystępuję do działania i zapraszam Ciebie do wypróbowania żurku zrobionego z tego zakwasu.

Co będzie potrzebne:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka zagotowanej wody (ostudzona)
  • czysty, wyparzony słoik
  • chusteczka higieniczna lub jeden listek ręcznika papierowego
  • gumka recepturka

Kaszę jaglaną mielę w elektrycznym młynku do kawy, aby uzyskać mączkę jaglaną (jest znacznie taniej kupić kaszę na kilogramy i samemu sobie zrobić mąkę). Przesypuję tak uzyskaną mąkę do słoika, ubieram i kroję na mniejsze kawałki czosnek (ich wielkość nie ma znaczenia, Przemek po prostu nie zje dużego kawałka czosnku w zupie) i też dodaję do mąki jaglanej. Całość zalewam ostudzoną wodą.
Słoik przykrywam chusteczką/papierowym ręcznikiem, aby nie wpadła do środka – mocuję chusteczkę/ręcznik gumką, aby była taka siateczka (nie przykrywamy już niczym więcej).
Odstawiam ciemne i ciepłe miejsce (u nas koło kaloryfera w kuchni i nie otwieramy przez ten czas okna, od temperatury zależy jak szybko zakwas będzie kwaśny) na 3-5 dni. Przez ten czas możesz kilka razy zamieszać czystą łyżeczką całość. Jak zakwas będzie gotowy – ściągnij gumkę recepturkę i chusteczkę/ręcznik i zakręć słoik. Zakwas można trzymać w lodówce aż będziesz mieć czas do zrobienia żurku.

Zakwas jaglany na żurek
Share this