O skutkach nadmiaru soli w organizmie mówi się wszędzie. Nadmiar soli powoduje otyłość, nadciśnienie, miażdżycę, demineralizację kości i wiele innych groźnych chorób. Dziś w naszym jedzeniu sól jest m.in. w płatkach śniadaniowych, suszonych owocach, pieczywie, keczupie, musztardzie, wędlinie. Choć o beczce soli mówi się i w pozytywnych aspektach chcę Ci dziś przedstawić… zdrową sól! Nie szkodzi ona nawet przy nadciśnieniu, ani przy reumatyzmie. A jej duży plus – prócz walorów smakowych – jest to, że silnie odkwasza organizm, a także skutecznie osłania przewód pokarmowy.

Proszę, nie używaj chemicznych kostek rosołowych, a zrób sobie zdrową sól.

Składniki:

  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • 10 łyżek czarnuszki
  • 5 łyżek kminku
  • 10 łyżek soli kamiennej lub himalajskiej

Wszystkie składniki prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy w młynku do kawy. Potem jeszcze raz prażymy całość aż otrzymamy ciemnobrązowy proszek.

Używaj jej do wszystkich potraw do jakich dodajesz sól.