/ bez mięsa

Smalczyk z akcentem Marlenki :)

Jak kiszony ogórek to i… smalczyk! Kto powiedział, że nie jedząc mięsa muszę z tego rezygnować?! 🙂
Składniki:
*1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub jedna puszka białej fasoli *
*1/2 szklanki oleju kokosowego extra virgin *
*1 średnia cebula*
*1 średnie jabłko (ten składnik zaproponowała moje Przyjaciółka – Marlenka) *
*2 ząbki czosnku*
*3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *
*sól do smaku *
*dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu*
*1 łyżeczka suszonego majeranku*
Fasolę miksuję na pastę blenderem. Dodaję oleju kokosowego i mieszam.
Cebulę obieram i drobno siekam, a obrane jabłko ścieram na tarce na większych oczkach. Dodaję kaszy, a całość smażę w małym garnczku lub na patelce. Gdy wystygnie jeszcze raz blenduję i dodaję wyciśnięty czosnek.
Przyprawiam do smaku i… zajadam się smalczykiem z kiszonymi ogórkami 🙂
 

W tym okresie jesienno-zimowym szczególnie polecam kiszonki, które doskonale wpływają na nasze jelita. Tam zaś wchłaniają się wszystkie składniki pokarmowe. Warto zadbać o odżywienie komórek poprzez dobrej jakości jedzenie.

Jedzenie ma znaczenie!

Smalczyk z akcentem Marlenki :)
Share this